Sant Martí de Vilarig
(Cistella - Alt Empordà)

Cistella - Sant Martí de Vilarig, edifici annex i cementiri

Cistella - Sant Martí de Vilarig, edifici annex i cementiri (Foto: Albert Esteves, 2011)

Cistella - Sant Martí de Vilarig, forrellat romànic

Situació Vilarig
La parròquia de Vilarig està documentada des de l'any 1151. L'església està situada a tocar del castell i és fonamentalment un edifici reconstruït als segles XVIII i XIX. Consta d'una nau amb capelles laterals i un potent campanar de torre adossat a la façana principal (un carreu del campanar té inscrita la data de 1805). La façana és força senzilla. Hi destaca, tanmateix, la portada romànica, del segle XII o XIII.

Està constituïda per tres arcs de mig punt en degradació, amb un timpà llis i una gran llinda monolítica sense ornamentació. El forrellat de la porta és també d'època romànica.