Església de Santa Maria
(Lladó - Alt Empordà)

Lladó - Església de Santa Maria (Foto: Josep Salvany, Fons Salvany-Biblioteca de Catalunya, 1912)

Lladó - Església de Santa Maria, interior

Lladó - Església de Santa Maria (Foto: Eloy Guirao, 2018)

Situació Plaça Major
L'església de l'antiga canònica de Santa maria de Lladó està situada al costat de migjorn del conjunt. És un edifici de tipus basilical, de tres naus, sense transsepte, capçades amb tres absis semicirculars. Les naus estan cobertes amb voltes de canó, clarament apuntada la central i de quart de cercle les laterals.

La façana reflecteix l'estructura de tres naus, amb un cos central sobrealçat on hi ha la magnífica porta bellament esculpida i un finestral de mig punt amb arquivoltes i columnes amb capitells. Un dels cossos laterals presenta dos pilars que fan funcions de campanar de cadireta.

Pel que fa a la datació, es considera que l'església va ser construïda durant el priorat d'Arnau de Coll (1136-1196), que va ser acusat de malversació de fons, la qual cosa explicaria que les obres no s'enllestissin amb la mateixa sumptuositat amb què van ser iniciades.