Santa Fe dels Solers
(Sant Climent Sescebes - Alt Empordà)

Sant Climent Sescebes - Santa Fe dels Solers (Foto: Ajuntament de Sant Climent Sescebes)

Sant Climent Sescebes - Santa Fe dels Solers (Foto: Carlos Oller, 2020)

PeríodeSegle V a IX
Situació a 5 Km a tramuntana de Sant Climent
Hi ha molt poca documentació antiga sobre aquesta església. El lloc està documentat des del segle XIII i al segle XIV es coneix la família de cavallers cognomenats Solers, procedents d'aquest lloc. Durant segles va restar ignorada i no va ser fins l'any 1970 que va ser estudiada i donada a conèixer per Joan Badia.

És una església pre-romànica construïda, en dues fases, en un moment incert entre els segles VIII i IX, la primera fase i cap a la meitat del X la segona. Està situada en un replà del puig Castellar, entre els termes de Sant Climent i d'Espolla. Consta d'una nau única, rectangular, capçada amb un absis de planta trapezial, coberts amb volta de canó. La nau va ser allargada per la banda del frontis, unida a la construcció antiga per un arc toral. També es va substituir la porta original,que hi havia a la façana meridional i es va obrir una finestra. El sòl és força desnivellat. A l'interior de la nau hi ha una làpida del segle XIV. La porta de fusta es va cremar en un incendi l'any 1986.