Basílica de Santa Maria
(Castelló d'Empúries - Alt Empordà)

Castelló d'Empúries - Església de Santa Maria, portada (Foto: Albert Esteves, 2012)

Castelló d'Empúries - Església de Santa Maria, campanar

Castelló d'Empúries - Església de Santa Maria, campanar (Foto: Albert Esteves, 2012)

Castelló d´Empúries - Església de Santa Maria (Foto: Alberto González Rovira, 2013)

EstilGòtic
AutorRamon de Xartres, Pere de Torroella de Fluvià, Pere Tunyils, Joan Canellas, Antoni Antigó, Pere de Santjoan, Miquel Llop
Situació Plaça Mossèn Cinto Verdaguer, 1
La basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries és una de les més notables del gòtic català, caracteritzada per conformar un gran espai, o saló, sense transsepte, amb prou feines compartimentat per les columnes cilíndriques que separen les tres naus, les quals tenen una alçada poc diferenciada. Denota certa influència del gòtic francès, especialment visible als absis i als arcbotants. Les naus són cobertes amb volta de creueria, amb belles claus de volta. Els tres absis són poligonals, amb capelles radials a l'absis central. També hi ha capelles entre els contraforts de les naus laterals. El campanar és un element singular, construït entre els segles XII i XIII, encara dins l'estil romànic, i després integrat dins l'obra gòtica.

El temple va ser construït entre les acaballes del segle XIII i el començament del XV al mateix lloc on hi havia hagut una església romànica. Les obres es van iniciar l'any 1261, dirigides per Ramon de Xartres. Les obres continuaren durant el segle XIV amb els mestres Pere de Torroella de Fluvià i Pere Tunyils i cap a començament del XV es va enllestir la façana principal, amb una destacada portada ogival entre pinacles, emmarcada per dues torres, de les quals només se'n va cloure una. Durant el segle XVII i XVIII, es va anar ampliant el conjunt amb la construcció de dues grans capelles laterals, la de la Puríssima Sang (al costat nord) i la de la Verge dels Dolors (al sud), així com la nova sagristia.

A l'interior del temple es conserven obres d'art molt notables, entre elles el retaule major d'alabastre, del segle XV, la pica baptismal romànica, diversos sepulcres medievals i l'orgue, de començament del XIX.