Poblat d'Olèrdola - Muralla romana
(Olèrdola - Alt Penedès)

Olèrdola - Torre de la muralla (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany - Biblioteca de Catalunya-, 1921)

PeríodeSegle IV ac a IV dc
EstilArt antic
Situació Castell d'Olèrdola (Ctra. BV-2443)
La situació estratègica de la plataforma calcària d'Olèrdola, com a talaia i com a fortificació natural, va afavorir el seu poblament probablement des del neolític, tot i que es fa ben evident a la fi de l'edat del bronze, època en la qual es construeix la primera muralla. Cap al segle IV aC s'hi estableixen els ibers cossetans, ela quals s'hi mantindrien fins i tot quan els romans hi van erigir, sobreposada a l'antiga, la muralla que ara podem contemplar en bona part (segle III-II aC).

Està bastida amb grans blocs de pedra ben escairada, especialment visibles a les torres. La muralla protegia la part més desemparada del recinte, amb una llargària de 145 m. Tenia quatre torres, dues de les quals flanquegen la porta del poblat. Va ser completada en època medieval.