Església de Sant Pere
(Sant Pere de Riudebitlles - Alt Penedès)

Sant Pere de Riudebitlles - Església, capella (Foto: Albert Esteves, 2012)

Sant Pere de Riudebitlles - L'església des de Sant Jeroni

Sant Pere de Riudebitlles - L'església des de Sant Jeroni (Foto: Albert Esteves, 2012)

Sant Pere de Riudebitlles - Retaule barroc cremat l'any 1936

Sant Pere de Riudebitlles - Retaule barroc cremat l'any 1936 (Foto: Cartell explicatiu dins l'església)

Sant Pere de Riudebitlles - Església (Francesc Vidal-Barraquer) (3)

Sant Pere de Riudebitlles - Església (Francesc Vidal-Barraquer) (3) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Plaça de l'Església
Documentada des del segle XI i vinculada al desaparegut priorat benedictí fundat l'any 1026 pels senyors de Mediona. L'any 1428 el priorat va ser unit a l'abadia de Montserrat.

De l'antiga església romànica només n'ha restat la portalada, reaprofitada en refer la façana. En època gòtica es produí una primera ampliació que va ser seguida d'altres refeccions en segles posteriors, la més important de les quals entre 1178 i 1780. El 1888 es va alçar la capella del Santíssim. El retaule barroc va ser destruït l'any 1936. La façana, va ser restaurada el 1909 i de nou el 1991. L'any 1964 es va decorar la el presbiteri amb pintures al fresc policromades, obra de Llucià Navarro.

El temple consta d'una sola nau amb capelles laterals, damunt les quals hi ha una galeria amb balustrada, i capçada amb un absis poligonal. Està coberta amb voltes de creueria. El campanar, independent de l'església, és octogonal, coronat amb una balustrada.