Església de Sant Joan de Conilles
(Mediona - Alt Penedès)

Mediona - Església de Sant Joan, llinda de 1601 (Foto: Albert Esteves, 2013)

Mediona - Església de Sant Joan, detall amb la data

Mediona - Església de Sant Joan, detall amb la data (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Carrer Església / Carrer Cal Marquès
L'església parroquial de Mediona és anomenada Sant Joan de Conilles, nom amb què es com es coneixia antigament el poble. Està situada en un barri separat del nucli urbà, a l'altre costat de la Riera. Té un origen romànic i està documentada des de l'any 1299, quan era sufragània de l'església del Castell. De l'edifici medieval n'han subsistit quatre capitells, que es conserven a l'interior del temple.

L'edifici actual és del segle XIX (hi ha gravada la data de 1855). Consta de tres naus, la central coberta amb volta apuntada i les laterals amb volta d'aresta. L'absis central és poligonal, i semicircular el lateral. Compta amb un atri davant l'entrada, i un poderós campanar de base quadrada que a mitja alçada esdevé octogonal. Entre el reble crida l'atenció una llinda re-aprofitada i invertida, de l'any 1601.