Església de Santa Maria
(La Jonquera - Alt Empordà)

La Jonquera - Església de Santa Maria

La Jonquera - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Carrer Major, 46
L'actual església parroquial de la Jonquera va ser començada l'any 1414 per per Bernat Gonbau Parer i la seva esposa, segons la inscripció del portal, tot i que hi ha documentació que testimonia un origen més antic. Inicialment era sufragània de Santa Maria d'Agullana i no assolí la condició de parroquial fins l'any 1569.

És un edifici d'una sola nau amb creuer i cimbori, i absis semicircular. De la construcció o reforma del segle XV s'ha conservat la façana, amb una portalada que, malgrat la data és encara de tradició romànica, feta amb carreus molt ben tallats i formada per quatre arquivoltes en degradació, guardapols, i un timpà llis, on hi ha l'escut dels Rocabertí. A la llinda, a banda i banda de la inscripció ja esmentada hi ha relleus d'animals. La resta del temple és fruit d'una reconstrucció del segle XVIII (consta que al 1790 encara estava en construcció).