Sant Martí de Corsavell
(Albanyà - Alt Empordà)

Albanyà - Sant Martí de Corsavell

Albanyà - Sant Martí de Corsavell (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Camí que surt de l'esquerra de la ctra. d'Albanyà a Bassegoda
És l'església de l'antic poble de Corsavell, ara despoblat. Va ser fundada pels monjos procedents de Santa maria d'Arles que repoblaven la zona al segle IX. El nom de Curceabel està documentat des de 878. L'església està documentada des de 1019. Al segle XVII va passar a ser sufragània de Sant Andreu de Llorona.

És un edifici de nau única, coberta amb volta apuntada i capçada amb un absis semicircular. La façana és de característiques semblants a la de Sant Pere d'Albanyà i a altres esglésies garrotxines. Té un portal amb tres arquivoltes i de punt rodó perfilades amb un guardapols. Al damunt una cornisa separa el tram superior on hi ha una finestra de doble esqueixada. I més amunt, el campanar d'espadanya, de dos ulls. Es pot datar cap a la fi del segle XII. En època tardana es va sobrealçar l'absis.

Darrera l'absis hi ha els fonaments d'una altra estructura absidal de funció desconeguda. Podria tractar-se d'un vestigi de temple anterior o d'un intent de reforma posterior.