Paeria
(Cervera - Segarra)

Cervera - Paeria, mènsules

Cervera - Paeria, mènsules (Foto: Albert Esteves, 2014)

AutorFrancesc Puig / Jaume Padró (ampliació de 1786)
Situació Plaça Major, 1
La Paeria o casa de la Vila té el seu origen al segle XIV. L'actual edifici, construït entre 1679 i 1688, integra al seu interior les porxades de l'edifici primitiu i l'estructura de l'antiga taula de canvi, edificada l'any 1603 sobre els fonaments d'una desapareguda capella gòtica del veïna església de Santa Maria. L'any 1786 es va ampliar per un costat amb un nou cos, seguint escrupolosament el mateix estil, la qual cosa queda ben palesa en observar la façana.

La façana, gairebé inalterada, s'estructura a tres nivells, planta baixa on hi ha l'entrada principal, amb encoixinat a salta-cavall i un gran escut de la ciutat, la planta noble, amb un finestral central i dues balconades, i les golfes, a mode de galeria amb un seguit de finestres rectangulars sota la cornisa. El tret més destacable d'aquesta façana són les mènsules que suporten els balcons, en forma de busts de personatges de l'època, detall que es va mantenir també en l'ampliació del segle XVIII.