Església de Santa Maria
(Cervera - Segarra)

Cervera - Església de Santa Maria, girola (Foto: Albert Esteves, 2014)

Cervera - Església de Santa Maria, façana neogòtica

Cervera - Església de Santa Maria, façana neogòtica (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Santa Maria
Tot i el seu origen romànic, l'actual temple de Santa Maria és un magnífic exemplar del gòtic religiós català iniciat a començament del segle XIV. Se sap que l'any 1334 ja eren enllestides les capelles del costat de l'Evangeli. El 1358 es consagrava l'altar major i el 1363 s'acabava el presbiteri. Els vitralls de colors, conservats en part, van ser dissenyats per Colí de Maraia l'any 1413. Entre els segles XIV i XV es va alçar el campanar octogonal, semblant al de la Seu de Lleida. Les obres van continuar fins a mitjan segle XV. L'any 1633 s'hi va afegir la capella del Santíssim Misteri, on hi ha un conjunt escultòric realitzat al segle XVIII per Jaume Padró.

El temple és un edifici de tres naus, amb capelles laterals entre els contraforts, cobertes amb voltes de creueria i capçades amb un gran absis poligonal, pel qual discorre la girola, amb vuit capelles radials. En aquestes capelles hi ha alguns interessants sepulcres gòtics.

L'any 1821 es va ampliar per la banda del frontis, i es va construir l'actual façana neogòtica. De l'església romànica es conserva només el portal de Sant Martí, a la banda de migdia.

Després de la guerra civil, Francesc Folguera va projectar el baldaquí amb l'altar major.