Antiga Església de Sant Joan de Jerusalem
(Cervera - Segarra)

Cervera - Antiga Església de Sant Joan de Jerusalem

Cervera - Antiga Església de Sant Joan de Jerusalem (Foto: Albert Esteves, 2014)

Cervera - Antiga Església de Sant Joan de Jerusalem (Foto: Albert Esteves)

Situació Carrer Estudi Vell / Carrer Major, 15
L’orde de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem està documentada a Cervera des de l'any 1111. Va gaudir de gran prosperitat durant els segles XII i XIII i va entrar en decadència a partir del XIV. De l'antiga església, edificada probablement durant el segle XIII, en resta la nau, accessible des l'edifici setcentista de l’antic col·legi d’educandes de la Fundació Martínez, després Centre Comarcal de Cultura. Al carrer Estudi Vell es pot veure la capçalera carrada i l'espadanya, de dos ulls, embeguda dins el mur de la casa. La nau està coberta amb volta de canó apuntat, reforçada amb arcs torals, d'estructura plenament romànica. Segurament tenia un absis semicircular, desaparegut en una reforma posterior. També són més tardans els arcosolis ogivals dels murs laterals. L'església, ara convertida en sala d'exposicions, conserva un retaule barroc i alguns sepulcres i altres restes esculpides de l'edat mitjana. A la llinda de la porta del carrer major hi ha l'escut de l'orde de Sant Joan de Jerusalem, amb la creu de Malta.