Jafra (o Jafre)
(Olivella - Garraf)

Olivella - Jafra

Olivella - Jafra

Olivella - Jafra

Situació Camí de Plana Novella a Sitges o Camí de Jafra
Antiga baronia avui completament enrunada. El lloc està documentat des del 1139 i se sap que el 1413 tothom havia mort. El repoblament va començar a mitjan segle XVII quan la baronia era detentada pels Catà, dels quals passà per vincle familiar als Papiol, de Vilanova. Després d'un període de revifalla entre 1850 i 1920, va anar despoblant-se de nou després de la guerra civil, mantenint-se actives només algunes masies aïllades. Ara només resten alguns murs de la casa del baró, la dels masovers, la del rector i, encara en peu, l'antiga església de Sant Maria de Jafra.