Montfalcó Murallat
(Les Oluges - Segarra)

Les Oluges - Montfalcó Murallat (Foto: Eduard Royo -Arxiu C.E.C.-, inicis segle XX)

Les Oluges - Montfalcó Murallat, des de Santa Fe

Les Oluges - Montfalcó Murallat, des de Santa Fe (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Ctra. LV-1003, km 8,200
El petit nucli emmurallat de Montfalcó és un dels indrets més emblemàtics de la Segarra pel fet de conservar pràcticament sencer el perímetre murat. Situat dalt d'un turó, es va formar sobre la base del castell homònim, construït probablement al segle XI, quan es va repoblar la vall del Sió. D'aquella època és la primera referència documental (1043) i és molt probable que fos possessió dels comtes de Cerdanya mitjançant la senyoria dels vescomtes de Berga. És possible que anteriorment hagués estat una fortalesa musulmana. Durant la segona meitat del segle XII n'eren senyors els Cervera i l'any 1247 va passar per matrimoni a Ramon Folc VIII de Cardona. La senyoria dels Cardona es va mantenir fins al segle XIX.

El recinte té un perímetre més o menys triangular , amb l'església en un dels vèrtex. la muralla només és visible des de l'exterior perquè a l'interior hi ha les cases adossades. A la banda de migdia hi ha l'entrada al recinte, formada per una doble porta d'arcs de mig punt adovellats. A l'interior, el que va ser el castell és ara una plaça central i tres carrers alineats amb la muralla, un dels quals està totalment porxat. Les cases degueren ser bastides durant els segles XVI i XVII. En una llinda hi ha la data de 1607.