El Vapor Vell
(Barcelona | Sants - Barcelonès)

Barcelona - Vapor Vell de Sants, xemeneia

Barcelona - Vapor Vell de Sants, xemeneia (Foto: Albert Esteves, 2014)

Barcelona - Vapor Vell de Sants (Foto: Anna Corcoll, 2021)

Situació Miracle, 26-28 / Passatge Vapor Vell / Joan Güell, 14-22
L'arribada de la Revolució Industrial a Barcelona i la impossibilitat de construir dins el seu recinte emmurallat va propiciar la instal·lació dels grans centres fabrils als municipis propers a la ciutat, com ara Sants. El Vapor Vell, nom popular de l'empresa de panes i velluts Güell, Ramis y Cía va ser la primera fàbrica que s'hi va instal·lar. Les obres es van iniciar l'any 1844 i dos anys després va començar a funcionar. Va tenir una vida força accidentada, coincidint amb l'època de les grans vagues i la violència sindical. Va restar tancada dos mesos a causa d'una vaga l'any 1854 i l'any següent era mort a trets el director de la fàbrica, Josep Sol i Padrís i ferit de gravetat un dels socis, Domènec Ramis. La crisi del sector cotoner a la fi de segle va afectar molts treballadors i, finalment, la fàbrica va tancar l'any 1890 i el propietari, Eusebi Güell, fill del fundador, traslladà l'activitat a la Colònia Güell. Després del tancament el conjunt va tenir diversos usos fins que el 1998 va iniciar-se la reforma per convertir un dels edificis en biblioteca municipal.

Aquest edifici, originalment dedicat a la filatura, està articulat en tres cossos, de planta baixa i tres pisos els laterals i un pis més alt el cos central el qual és, alhora, el més ample. La composició de les façanes és força equilibrada i funcional, sense gaires concessions decoratives La restauració ha preservat l'estructura interior, amb columnes de fosa i les encavallades de fusta de la teulada.

També s'ha conservat, ara exempta en una plaça al costat de la biblioteca, la darrera xemeneia instal·lada, de planta octogonal, tronc piramidal i de considerable alçada.