Palaus d'Alfons XIII i Victòria Eugènia
(Barcelona | Parc de Montjuïc - Barcelonès)

Barcelona - Palaus Alfons XIII i Victòria Eugènia

Barcelona - Palaus Alfons XIII i Victòria Eugènia (Foto: Albert Esteves, 2015)

AutorJosep Puig i Cadafalch
Situació Plaça Carles Buïgas, 1-3 / 4-6 - Plaça Puig i Cadafalch
InterèsEspecial interès Interessant
Els palaus dedicats al rei Alfons XIII i a la reina Victòria Eugènia van ser projectats cap a l'any 1920 i són els primers palaus construïts al recinte de l'Exposició Universal, i els únics projectats per Puig i Cadafalch. S'inscriuen dins la darrera etapa estilística de l'arquitecte, coneguda com a l'etapa groga, caracteritzada per la monumentalitat, el classicisme i la influència del barroc català, valencià i andalús.

Els dos palaus, encarats a banda i banda d'una gran plaça, són gairebé idèntics. Cadascun d'elles té una superfície d'uns 14.000 m². Estan formats per dues naus adossades, situades a dos nivells a causa del pendent de la muntanya, comunicades per mitjà d'escales, però amb accessos independents per poder ser utilitzades per separat. La decoració exterior ens remet a la tradició barroca, amb esgrafiats que simulen columnes salomòniques i torres cantoneres coronades amb templets. Els accessos prenen com a model la porta de l'església parroquial de Caldes de Montbui i les torres, el Pont Reial de València.