Antic pavelló de la Caixa de Pensions (Institut Cartogràfic)
(Barcelona | Parc de Montjuïc - Barcelonès)

Barcelona - Antic pavelló de la Caixa de Pensions

Barcelona - Antic pavelló de la Caixa de Pensions (Foto: Albert Esteves, 2015)

AutorJosep M. Ribas / Manuel M. Mayol / Soler-Farriol (reforma)
Situació Pg. Santa Madrona, 45-51
És un altre dels pavellons que no es van enderrocar després de l'Exposició Universal de 1929, encarregat per la Caixa per exhibir la seva obra social. Fou hospital de guerra i banc de sang. Posteriorment, va ser ocupat durant un temps per l'Instituto Nacional de Previsión i, després de molts anys d'abandó, des de 1995 és la seu de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Soler-Farriol Arquitectes es va encarregar de recuperar i adaptar el poc que es va poder salvar de l'edifici original, aixecat sense fonaments, ja que, com altres de l'entorn, havia de ser efímer.

És un edifici simètric, amb una certa grandiloqüència pròpia d'un edifici institucional, que fa servir un llenguatge formal d'esperit classicista (columnes jòniques, frontons triangulars) i una inspiració italianitzant molt apreciada pel noucentisme vigent a l'època.