Església de Sant Gil
(Torà - Segarra)

Torà - Església de Sant Gil

Torà - Església de Sant Gil (Foto: Albert Esteves, 2015)

Torà - Retaule desaparegut de l'església de Sant Gil

Torà - Retaule desaparegut de l'església de Sant Gil (Foto: Francesc Blasi - Arxiu C.E.C.-, inici segle XX)

AutorMelcior Gener (atrib.)
Situació Plaça de l'Església
La primera església documentada de Torà (1069) era sufragània de Santa Maria de l'Aguda i així fou fins a l'any 1438 quan va convertir-se en església parroquial i la de l'Aguda va passar a dependre'n. D'aquella església romànica no en resta cap vestigi. L'edifici actual va ser construït pels volts de l'any 1568, data que podem llegir inscrita a la porta del frontis, juntament amb el nom de mestre Francesch. Segons Jaume Coberó i mossèn Xavier Bosch, autors de la Història civil i religiosa de la vila de Torà, les obres de reforma de l'església de Sant Gil van ser realitzades pel mestre d’obres Melcior Gener, que havia construït també l'església de Bellpuig.

És un temple d'estil gòtic tardà, de dimensions notables, d'una sola nau, amb dos trams de volta de creueria, cor i capelles laterals a banda i banda. Cal destacar la presència d'un trifori elevat que recorre pràcticament tota la nau. La porta principal és a la façana de migdia. Està formada per un gran arc de mig punt flanquejat per quatre parells de pilastres clàssiques. Entre les columnes, al nivell més alt, i al coronament de la portalada, hi ha sengles fornícules que contenien imatges de sants. Cal dir que el conjunt de la portalada ha patit un sever desgast. Durant el segle XVII es van dur a terme nombroses reformes, entre les quals la construcció de les
capelles del Roser i del Sant Crist. Això va comportar l'enderrocament de la capella de Sant Joan, propietat de la família Cardona. En aquesta capella hi havia un sepulcre medieval, del segle XIV, el frontal del qual va ser venut l'any 1906 i en l'actualitat és al Walter Art Museum de Baltimore (USA). El campanar va ser alçat a mitjan segle XVIII. Pintures de Català Gomis a l'interior (1946).

L'església parroquial de Sant Gil té les sufragànies de Santa Maria de l’Aguda, Sant Miquel de Fontanet, Sant Pere d’Empalous, Sant Donat i Sant Salvador.