Església de Sant Esteve de Maranyà
(La Tallada - Baix Empordà)

La Tallada - Sant Esteve de Maranyà, pintures romàniques

La Tallada - Maranyà, carrer de l'església

La Tallada - Maranyà, carrer de l'església (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Maranyà. Plaça de l'Església
InterèsEspecial interès Interessant
El lloc de Maranyà està documentat des de l'any 985, tot i que el seu poblament és molt més antic, almenys d'època romana. L'església de Sant Esteve no està documentada fins al segle XIII.

És una església de nau única, coberta amb volta de canó i capçada a llevant per un absis semicircular, el qual està decorat exteriorment amb lesenes i arcuacions llombardes, característica del segle XI. Així com l'absis i les parets laterals estan fetes amb carreus irregulars, desbastats o carejats, el frontis presenta uns carreus de mida més gran i més ben treballats. La porta consta de dos arcs de mig punt en degradació, amb llinda recta i timpà llis. Es pot considerar d'època tardana, de la fi del segle XII o inicis del XIII. Cap als segles XV-XVI va ser sobrealçada i fortificada. Això va obligar a construir quatre contraforts, dos per costat, en talús.

A l'interior del temple es conserven restes de pintures romàniques dels segles XII-XIII, que representen la lapidació de sant Esteve, la crucifixió i la visita de les tres Maries.

Ha estat restaurada l'any 2012.