Església de Sant Pere
(Ullastret - Baix Empordà)

Ullastret - Església de Sant Pere

Ullastret - Església de Sant Pere (Foto: Eloy Guirao, 2019)

Ullastret - Església de Sant Pere (Foto: Albert Esteves, 2015)

Ullastret - Església de Sant Pere (Foto: Amador Álvarez - Llicència “Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International” (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en), 2011)

InterèsEspecial interès Interessant
L'església d'Ullastret té un origen molt antic. És esmentada en un document de l'any 899 tot i que l'edifici actual, un dels temples romànics més interessants de la comarca, es va construir durant la primera meitat del segle XI.

És un edifici de planta basilical, de tres naus, cobertes amb volta de canó i capçades a llevant per un absis central i dues absidioles, decorats exteriorment amb arcuacions i lesenes de tradició llombarda. La forma trapezial de les naus laterals, singularment la de migdia, conformen una planta anòmala, en forma de trapezi, malgrat que la nau central és perfectament rectangular. Els arcs formers de mig punt que comunicaven les naus van ser substituïts tardanament per unes arcades molt més grans. L'aparell utilitzat són carreus irregulars de pedra sorrenca i de mida més aviat petita. Cal remarcar l'existència d'elements esculpits de gran qualitat a l'interior del temple, a les impostes dels arcs. Sobre la nau centra es va construir, en època més tardana, un comunidor.

Durant els segles XVII i XVIII es van fer reformes que van afectar el frontis i es van construir les capelles laterals, el cor i la sagristia. La portalada és barroca, de l'any 1737.