Far i ruïnes a les illes Medes
(Torroella de Montgrí-L'Estartit - Baix Empordà)

Torroella de Montgrí - Illes Medes, ruïnes

Torroella de Montgrí - Illes Medes, ruïnes (Foto: Albert Esteves, 2015)

TipusElement singular
Situació Illes Medes, davant l'Estartit
L'arxipèlag de les Illes Medes està situat enfront de l'Estartit. Durant l'edat mitjana va ser un lloc estratègic com element avançat de vigilància costera. En època de Martí l'Humà es va decidir construir a la Meda Gran una torre de defensa i als seus peus un monestir de cavallers de Sant Sepulcre de Jerusalem, amb una capella dedicada a la Mare de Déu i Sant Miquel. La construcció no es va iniciar fins a l'any 1413 i un cop en funcionament va durant ben poc. A la fi del mateix segle XV, després d'haver patit diverses incursions pirates, ja es trobava en estat de ruïna. L'esfondrament d'una part de l'illa poc anys després es va endur la major part de les restes.

Molt més tard, a començament del segle XIX, durant l'ocupació francesa, es va construir una fortalesa i s'hi va establir una guarnició militar. Als anys trenta encara es conservava en bon estat. Actualment són només un conjunt de ruïnes.

L'única construcció que resta dempeus a l'illa de la Meda Gran és el far, inaugurat l'any 1868, encara sota el regnat d'Isabel II.