Monestir de Santa Maria: el Museu
(L'Estany - Moianès)

L'Estany - Museu del Monestir: Creu processional

L'Estany - Museu del Monestir: Creu processional (Foto: Graciel·la Vidal, 2016)

TipusMuseu
Situació Plaça del Monestir
Espai condicionat els anys 1967-68 com a museu i ampliat el 1971. Conté un sala d'art sacre, amb peces del tresor del monestir com la creu processional de plata (s.XVII), la bacina de la Mare de Déu de la Llet (s.XVIII), el reliquiari de la Vera Creu (s.XVII), un copó (s.XVIII) i les crismeres (s.XVII a XIX). I també, d'altres esglésies i particulars: objectes per fabricar les sagrades formes i escaparates de marededéus i, per últim, una matraca de campanar. I una sala dita del Lapidari, amb làpides sepulcrals gòtiques amb el calvari (s.XIII-XIV), com la de Bernat de Postius, l'ossera de la família Centelles (s.XI-XII) que, en temps passats, havia servit de pica d'aigua beneita, i tombes antropomorfes (s.XI-XII).

S'han d'assenyalar, també, les claus de volta barroques de l'església de pedra i guix, les rajoles de revestiment, d'entre els segles XVII a XX, els recipients de ceràmica d'ús quotidià i els mobles, com una calaixera de sagristia de 1733. Així com una porta amb plafons del segle XVII.