El Saiol (Torre dels Capellans)
(Moià - Moianès)

Moià - El Saiol

Moià - El Saiol

Moià - El Saiol (Foto: Francesc Alsina -Arxiu C.E.C.-, c.1920)

Situació Saiol / Mossèn Josep Passerissa
Gran casal fortificat del segle XVI que va pertànyer als comtes de Barcelona, per això se'l coneix també com El Saiol Comtal. Tanmateix, va ser possessió de la família Saiol, documentada des del segle XIV, que va construir també la veïna capella del Remei. L'edifici està conformat per diferents cossos d'alçada diversa, un dels quals a tall de torre, de cinc pisos. Té portal adovellat i diverses finestres renaixentistes, algunes amb les llindes o els brancals esculpits.

L'any 1819 va ser adquirit per la comunitat de preveres de Moià, i per això es coneix també com la Torre dels Capellans. Després va funcionar com a masia i actualment és una casa de colònies.