Fàbrica Sauleda
(Santa Maria d'Oló - Moianès)

Santa Maria d'Oló - Fàbrica Sauleda

Santa Maria d'Oló - Fàbrica Sauleda (Foto: Albert Esteves, 2016)

AutorIgnasi Mas Morell
Situació Josep Sauleda
Coneguda des de 1902 com la fàbrica "del pastor", va ser fundada per Joan Cases i Francesc Rodoreda l'any 1896. Joaquim Borràs i Ferrer -de Castellbell i el Vilar- la compra als anys 20 i Josep Sauleda i Roca, de Sant Pol del Mar, l'any 1963, i és el testimoni de la continuïtat del sector tèxtil al poble, des dels seus inicis al segle XIX.

Respon al model de colònia amb diversos edificis i naus i blocs de pisos dels treballadors. Rere les reixes, destaquen, al nord, el conjunt de despatxos i magatzem, i al sud, l'habitatge del director, tots dos de Mas i Morell. Com en ell és característic, usa la combinació cromàtica (aquí, blanc, vermell i blau) i de materials (maó, ceràmica, fusta, ferro), concentrant l'ornamentació en les obertures, compartimentades verticalment moltes d'elles.

A la casa del director, trobem balcons amb un plafó de rajoles amb la Verge de Montserrat coronat per un fanalet de ferro forjat.