Sant Jaume de Vilanova
(Santa Maria d'Oló - Moianès)

Santa Maria d'Oló - Sant Jaume de Vilanova

Santa Maria d'Oló - Sant Jaume de Vilanova (Foto: Albert Esteves, 2016)

Situació Ctra. BP-4313, km 16,5, al costat del mas
InterèsEspecial interès Interessant
Adossada al mas Vilanova -pel que sembla, per l'eixamplament de la casa en direcció a la capella al segle XVIII- i poc coneguda fins l'estudi realitzat per Domènech Mansana.

El lloc de Vilanova es documenta ja el 1093. Aprop de l'actual, hi ha les ruïnes d'uns altres mas (l'antic?) i capella (de sant Pere).L'esglèsia s'esmenta el 1175. Després de centúries de silenci i abandonament (era cort de porcs), el 1931, J.Peyrí restaurà l'edifici i el culte.

De planta circular i estil llombard, d'entre la fi del segle XI i principis del XII, i coberta amb cúpula semiesfèrica de pedra, amb absis semicircular amb volta de quart d'esfera i murs amb fornícules.

El sól i la porta amb ferramenta són moderns -de la remodelació portada a terme per Puig i Cadafalch-. En aquell, hi trobem una llosa amb l'any 1033 gravat, datació purament especulativa.