Mas del Ciuró
(Santa Maria d'Oló - Moianès)

Santa Maria d'Oló - Mas Ciuró (Foto: Feliu Añaños, Moianès.net)

Santa Maria d'Oló - Mas Ciuró (Foto: Pere Català Roca -Invarquit, Gencat.cat-, 1962)

Santa Maria d'Oló - Mas Ciuró (Foto: Pere Català Roca -Invarquit, Gencat.cat-, 1062)

Situació Camí del Ciuró
El mas està documentat des del segle XIV. Va convertir-se en un dels més grans del terme després d'anar incorporant les terres d'altres masos rònecs abandonats durant la crisi que es va esdevenir aquell segle. La torre, coneguda com Torre d'Oló té origen medieval i deuria servir per vigilar el sector de la Gavarresa. Va ser refeta, com tota la casa, cap a la fi del segle XVII (a la façana hi ha inscrita la data de 1696). Va ser cremat durant la Guerra del Francés. Als anys 70 del segle XX va ser restaurat pels nous propietaris.

A banda de la torre, que és l'element que dóna caràcter a la casa, cal destacar-ne el bell portal adovellat i algunes finestres de tradició renaixentista.