Església de Santa Maria
(Gualta - Baix Empordà)

Gualta - Església de Santa Maria

Gualta - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2016)

Situació Plaça de l'Església
Amb el nom de Sancta Marie de Aqualta és esmentada en un testament de l'any 1048 tot i que l'existència del lloc és molt anterior, almenys de mitjan segle IX. D'aquell primitiu temple medieval no ha restat cap vestigi. L'edifici actual és una construcció neoclàssica del segle XVIII.

Consta d'una sola nau, coberta amb volta de llunetes, sense absis sobresortit, i amb capelles laterals. La portalada és austera, d'arc rebaixat, emmarcat amb pilastres i amb un entaulament on hi ha la fornícula, ara buida. Té un campanar de torre, sense ornamentació, arranjat l’any 1922 amb materials procedents de l’enderrocament de l’antiga casa de la vila.