Fita de terme
(Cubelles - Garraf)

Cubelles - Fita

Cubelles - Fita (Foto: Maria Trives, 2006)

TipusElement singular
Situació Camí Vell de Vilanova
L'any 1610, Cubelles es va separar de Vilanova i els dos pobles van disposar de termes propis col·locant-se les fites de terme més o menys a mig camí entre les dues viles. Però a mitjan segle XVIII es va iniciar una llarga i incidentada disputa que va culminar amb una sentència de l'Audiència de Barcelona favorable a Vilanova i el 1764 les fites van ser reubicades dins el mateix poble de Cubelles, davant l'església de Sant Antoni. Això va provocar l'amotinament del poble i l'empresonament de moltes dones al castell de la Geltrú. Fins el 1850 els cubellencs no van aconseguir eixamplar de nou els límits del terme i recol·locar ls fites a lloc on es troben ara, prop del torrent de Santa Maria.