Església de Sant Martí
(Jafre - Baix Empordà)

Jafre - Església de Sant Martí, portada

Jafre - Església de Sant Martí, portada (Foto: Albert Esteves, 2016)

Jafre - Església de Sant Martí, campanar

Jafre - Església de Sant Martí, campanar (Foto: Albert Esteves, 2016)

Situació Plaça de l'Església
L'església parroquial s'esmenta ja en documents del segle X. Es va ensorrar l'edifici romànic, que va patir un llarg abandonament fins al segle XVIII, quan es va emprendre una nova obra, iniciada el 1739, aprofitant murs del castell. L'any 1771, s'hi afegeixen una capella, la sagristia i l'escala del cor.

Presenta una sola nau amb capelles laterals, absis poligonal i cúpula al creuer. La gran façana concentra la decoració a la porta, d'entre 1823-24, d'estil clàssic i amb un relleu on es representa el sant patró. La superfície restant s'anima amb un senzill esgrafiat imitació de carreus i òvals apuntats entrelligats sobre arrebossat i una sanefa. Això, que respon a una restauració de 2006, juntament amb el remat corb, recorda les formes barroques.

El campanar, de 1819, és de planta quadrangular acabat en forma vuitavada.