Molí de Jafre o de la Salvetat
(Jafre - Baix Empordà)

Jafre - Molí de Jafre

Jafre - Molí de Jafre (Foto: Albert Esteves, 2016)

TipusMolí
Situació La Salvetat
InterèsEspecial interès Interessant
Segons el Consorci del Ter, el molí de Jafre és del tipus edifici industrial, hidràulic, dit "de regolf". Es va bastir a mitjan segle XIX, amb una planta baixa que feia d'obrador i una superior, on hi havia el graner i l'estatge del batlle d'aigües, projectat per Ramon Boadella, arquitecte gironí. La bassa, el canal i el fossat són excavats a la roca. Es troba prop de l'Illa d'Avall, un interessant espai natural.

El 1815, el marqués de Ciutadilla va voler emprendre la seva construcció, que no es va portar a terme fins a 1827, quan el marqués de Sentmenat la va impulsar de nou. El 1831 comença a moldre farina i a créixer com a indústria. L'any 1905, però, deixa de ser rendible i passa a ser molí arrosser. El 1920 es converteix en la central hidroelèctrica de la Compañia Eléctrica Jafrense, funcionant fins als anys 60.

A La Salvetat hi hagué un altre molí, el de Palol, ara desaparegut.