Can Quintana
(Colomers - Baix Empordà)

Colomers - Can Quintana, empedrat del carrer (Foto: Albert Esteves, 2016)

Colomers - Can Quintana, esgrafiats

Colomers - Can Quintana, esgrafiats (Foto: Albert Esteves, 2016)

Situació Carrer Mossèn Cinto Verdaguer, 4 / Carrer d'Orient
És el casal més notable del poble. Degué ser construït a començament del segle XVII si atenem a una data inscrita a la llinda d'un finestral (1615). Posteriorment s'hi van fer reformes i ampliacions, destacant-hi una torratxa del segle XIX. Hi ha un rellotge de sol datat l'any 1835. Un cos d'edifici forma un pont damunt del carreró. Hi ha restes de l'antic esgrafiat geomètric que decorava les façanes. Es conserven dos finestrals antics, després convertits en balcons, motllurats i remarcats amb uns guardapols culminats en caparrons abillats amb la gorgera típica dels inicis del segle XVII.

En aquesta casa hi van viure a començament del segle XIX els revolucionaris liberals Genís Quintana i Ferrer i la seva muller Maria del Carmen Imirizaldu. Ell havia nascut a Colomers l'any 1870, i va ser diputat a Corts els anys 1820-21. Va morir exiliat a Mèxic l'any 1828. Ella va ser una de les 14 dones que podien participar a la tertúlia patriòtica del General Lacy a Barcelona durant el Trienni Liberal (1820-1823). Amb el canvi de règim va ser reclosa a Can Quintana.

En època més recent, la casa va ser adquirida per l'empresari Josep M. de Figueras i Bassols, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, mort l'any 1994.