Resclosa i Rec del Molí
(Colomers - Baix Empordà)

Colomers - Rec del Molí

Colomers - Rec del Molí (Foto: Albert Esteves, 2016)

TipusElement singular
Situació Ctra. GI-634, davant del poble
L'origen dels recs potser es remunta a temps grecoromans, per la necessitat de fer arribar aigua a Empúries. La resclosa i el rec que veiem avui van ser realitzats al segle XVII (resclosa documentada el 1616 i reconstruïda el 1621) pel senyor de la baronia de Verges, que volia fer arribar l'aigua als seus molins: el del Poal a Jafre, el de Verges i el de Bellcaire. A finals del XVIII, el propietari ja és el marques de Setmenat, que implanta nous molins fariners, i d'altres families nobles.

La resclosa és de pedra i morter de calç. S'ha recuperat la "poalanca", giny hidràulic que es remunta a mesopotàmics i egipcis, basat en el principi de la palanca, que servia per regar els horts.