Can Ros (Les Olives)
(Garrigoles - Baix Empordà)

Garrigoles - Can Ros (Les Olives)

Garrigoles - Can Ros (Les Olives) (Foto: Albert Esteves, 2016)

Situació Les Olives.Carrer Ponent
Propietat de la família Ros des del segle XIV fins a l'actualitat, és el casal més notable de Les Olives. El propietari més antic d'aquest mas del qual hi ha documentació és Bernat Ros, esmentat l'any 1350. D'aquesta casa procedia Llorenç de Ros, darrer capità general de Veneçuela, casat amb Mariana de Olano i retornat a la casa pairal arrel de la independència del país, l'any 1811. Aquí es va criar el seu fill, Antonio Ros de Olano (1808 - 1886), famós polític, militar i escriptor romàntic.

La casa és fruit de diverses reformes, la més important de les quals es degué produir l'any 1786, data que podem veure inscrita a la llinda de la finestra de la façana de llevant. Aquesta façana, que aboca a una gran era, mostra un portal d'arc carpanell i un escut blasonat amb les armes dels Ros: vuit roses, una masia, una olivera i un cavaller.