Aurigues olímpics
(Barcelona | Parc de Montjuïc - Barcelonès)

Barcelona - Genets Olímpics

Barcelona - Genets Olímpics (Foto: Albert Esteves, 2016)

AutorPablo Gargallo / Marta Polo (còpia)
Situació Avinguda de l'Estadi
Els Aurigues són una obra de Pau Gargallo feta l'any 1929. Home i dona, dos atletes-esclaus que dirigien els carros -les bigues- en les curses de cavalls, figures de gran dinamisme i aire clàssic, malgrat l'avantguardisme del seu autor. El material que va utilitzar era el formigó i als anys 60 presentava un gran deteriorament. Marta Polo els va restaurar per als Jocs del 92 amb fibra de polièster a partir d'un motlle de guix que conservava la filla de Gargallo. L'any 2014 s'hi ha intervingut de nou. Tenen una rèplica en bronze al Parc de Can Dragó.

A la Porta de Marató, trobem els Genets fent la salutació olímpica, també de Gargallo. Són de bronze i representen l'atleta clàssic (amb diadema i cabell i barba rinxolats) i l'atleta modern. L'un avança amb el cavall cerimoniosament; l'altre el té encabritat. De 1981 a 89 van estar instal·lats davant les portes del Palau de la Virreina. Hi ha unes còpies a Saragossa.