Palau Sant Jordi
(Barcelona | Parc de Montjuïc - Barcelonès)

Barcelona - Palau Sant Jordi, interior (Foto: Toshiaki Tange, 2012)

Barcelona - Palau Sant Jordi, interior (Foto: Toshiaki Tange, 2013)

AutorArata Isozaki
Situació Plaça de Nemesi Ponsati
InterèsEspecial interès Interessant
D'entre 1985-90, és la peça més preuada de l'Anella Olímpica. A la Plana de Lledó (zona d'horts i camps existent fins a principis del segle XX), es va bastir sobre un antic abocador d'escombraries, concebut com un espai multifuncional i flexible, apte per a l'esport, la música i actes diversos, amb una capacitat màxima d'entre 16.000 i 18.000 assistents. Compta, a més a més, amb un anomenat Espai Polivalent auxiliar, de planta rectangular i coberta plana.

El més característic és la seva coberta, una malla metàl·lica corba muntada arran de terra i aixecada mitjançant un sistema de gats hidràulics, dissenyada per l'enginyer M. Kawaguchi (sistema Pantadome). Aquesta xarxa sosté les rajoles de ceràmica i les planxes de zinc que acaben la teulada. El porxo de formes ondulants, alleugereix i dona moviment.

Al seu interior, hi ha dos murals d'Hernández Pijuan i dos de Ràfols Casamada. El 2015, MIAS Architects va incorporar a l'edifici unes sales VIP, una mena de càpsules metal·litzades polivalents d'uns 150 m².