Masia del Jardí Botànic Històric
(Barcelona | Parc de Montjuïc - Barcelonès)

Barcelona - Masia del Jardí Botànic Històric

Barcelona - Masia del Jardí Botànic Històric (Foto: Albert Esteves, 2016)

AutorEduard Balcells Buïgas
Situació Jardí Botànic Històric
Construïda per l'Associació de Ramaders com a granja model per a l'Exposició Universal de 1929. Està situada en una antiga pedrera, una fondalada entre el Palau Nacional i l'Estadi. S'hi accedia per una glorieta-mirador cap a una baixada, on hi havia tot un plegat d'edificis per a l'exhibició de bestiar i per al consum de productes, com diu Barcelofília.

Segons J. M. Romero, es va adjudicar el disseny a Balcells per la seva amistat amb Pere Domènech i Roura, aleshores arquitecte-director de l'Exposició. És el moment en què Balcells s'està aproximant al Noucentisme i s'interessa per la recuperació de l'arquitectura popular catalana.

L'any 30 s'encomana la concepció d'un Jardí Botànic a P. Font i Quer. N'hi havia hagut un al convent dels Caputxins de la Plaça Reial de Barcelona ja al segle XVI i un altre a Sant Joan Despí, per iniciativa de la família Salvador. El de Montjuïc es distingeix per la diferència de fins a 4º menys de temperatura respecte al seu entorn, per ser dins d'un clot, fet que fa possible la presència de vegetació atípica a l'àrea mediterrània. L'any 40 va agafar el relleu en la direcció Antoni de Bolòs.

Volia ser un espai on es treballés i s'investigués sobre la jardineria, l'horticultura, les llavors i tot allò relacionat amb les plantes.