A l'aviador Durán
(Barcelona | Parc de Montjuïc - Barcelonès)

Barcelona - Monument al Tinent Juan Manuel Duran

Barcelona - Monument al Tinent Juan Manuel Duran (Foto: Albert Esteves, 2016)

AutorJaume Duran Castellanos
Situació Ctra. de Montjuïc, davant dels Mirador de l'Alcalde
Monument dedicat al tinent de navili Juan Manuel Durán (Jerez de la Frontera, 1900 - Barcelona, 1926), un dels tres aviadors que va protagonitzar la gesta de l'hidroavió Plus Ultra, que va creuar l'oceà Atlàntic des d'Europa fins a Amèrica, en un vol sense escales, per primera vegada a la història, i que va morir pocs mesos després.

Arrel de la seva mort es va decidir promoure un monument al seu honor, que es va conèixer en un primer moment com El Dolor i la Glòria. Va ser inaugurat l'any 1928. Presenta, dalt d'un elevat pedestal, la figura d'una noia vestida amb túnica, amb expressió desolada i el gest d'enlairar els braços com si volgués amagar el seu rostre trist i commogut per la tràgica mort de l'heroi.