Escultura El Forjador
(Barcelona | Parc de Montjuïc - Barcelonès)

Barcelona - El Forjador

Barcelona - El Forjador (Foto: Albert Esteves, 2016)

AutorJosep Llimona Bruguera
Situació Plaça de l'Univers
És la rèplica en bronze d'un model de l'any 1914, conservat al MNAC, igual que les que hi ha a la plaça de Catalunya i al vestíbul de l'Escola del Treball, si bé aquelles fetes de pedra. Va ser instal·lat a l'Exposició Universal el primer de maig de 1930, en reconeixement de l'esforç dels treballadors que l'havien fet possible. Va ser retirada durant uns anys i reinstal·lada al mateix emplaçament l'any 1985.

Es tracta d'una figura masculina corpulenta, amb el tors nu i un davantal de cuir, que dur a les mans les eines de treball. L'obra original havia estat premiada l'any 1914 a l'Exposició Internacional d'Art de Brussel·les.

En aquesta plaça hi hagué un conjunt de fonts monumentals ideat per l'enginyer Carles Buïgas per a l'Exposició.