Font de la plaça Espanya: els rius
(Barcelona | Parc de Montjuïc - Barcelonès)

Barcelona - Font de la plaça Espanya: rius del Cantàbric (Foto: Albert Esteves, 2016)

EstilBeaux Arts - Monumentalisme Classicista
AutorMiquel Blay Fàbrega
Situació Plaça Espanya
Els tres grups escultòrics que s'inscriuen dins els espais generats pel triangle còncau del monument de la plaça Espanya estan dedicats als rius peninsulars que aboquen a les aigües de l'Atlàntic, el Mediterrani i el Cantàbric. Van ser realitzats per Miquel Blay en marbre blanc de Carrara i instal·lats a la font l'any 1929. S'inscriuen dins un estil definit com a realisme classicista.

El primer grup, que dona a Montjuïc, és el dedicat a l'Atlàntic. Hi podem veure el riu Tajo, representat per un home assegut amb una gerra, i el Guadalquivir, un home més jove, dret, amb una petxina que és omplerta d'aigua per un nen, que evoca el seu afluent, el Guadalimar. Un altre jove, ajagut, representa el Guadiana.

El segon conjunt representa el riu Ebre, amb un home en actitud de córrer que porta un mocador al cap a l'estil aragonès. Al seu costat uns nens són l'al·legoria dels seus afluents i una dona que recull l'aigua simbolitza la terra.

El tercer conjunt, orientat cap a la Creu Coberta, evoca els rius que duen les aigües cap al Cantàbric. El Nervión és representat per un nen que vessa l'aigua dins d'una petxina sostinguda per un noi que representa la ria de Bilbao. A la dreta hi ha la figura d'una dona que fa referència a la font que nodreix d'aigua els rius Nalón i Narcea, representats per dos nens. Una dona ajaguda representa el mar Cantàbric.