Església de la Mare de Déu del Port
(Barcelona | La Marina de Port - Barcelonès)

Barcelona - Església de la M.D. del Port

Barcelona - Església de la M.D. del Port (Foto: Albert Esteves, 2016)

AutorJoan Bergós Massó
Situació Sant Eloi, 9
Aquesta església substitueix l'antiga capella de Port, que va néixer vinculada al castell del mateix nom i que existia ja el 1030.

Entre 1936 i 1947 (llarg temps, a causa de la guerra), Bergós basteix les escoles, la casa rectoral i l'església en un estil neorenaixentista que remet al baptisteri de Florència. La façana es va modificar més tard. Compta amb el dispensari parroquial impulsat el 1961 pel doctor Ribas Magri, que el va finançar amb donacions de famílies riques i amb projecte del seu cosí, l'arquitecte Manuel Ribas Piera.

En els anys 10/20, molts arquitectes van practicar el mediterranisme o sigui, la fusió del popular (inspiració en les masies barroques catalanes) i el brunelleschisme o renaixentisme (inspiració italiana): per Francesc Miralles, és una manera d'entendre la vida i entendre el país, amb realitzacions majors com l'església de Montserrat (parròquia de Maria Reina) o el palau de les Arts Gràfiques (museu d'arqueologia), per aconseguir un estil nacional. Aquesta voluntat d'estil s'allarga fins a mitjan segle.

Bergós és un representant d'aquesta tendència, molt influït per Francesc Galí i la seva escola d'art, de la qual fou deixeble.