Edifici Districte 38
(Barcelona | La Marina del Prat Vermell - Barcelonès)

Barcelona - Edifici Districte 38, vestíbul

Barcelona - Edifici Districte 38, vestíbul (Foto: Toshiaki Tange, 2018)

AutorArata Isozaki, FOA
Situació Pg. Zona Franca, 14-54
InterèsEspecial interès Interessant
Aquest havia de ser un complex de sis edificis d'oficines, dels quals se n'han fet dos, acabats el 2011. La torre d'Isozaki és un conglomerat ampliable de mòduls o cubs en plantes flexibles i diàfanes, pensades unes en forma de L (amb 1.312 m2 de superfície) i altres, en forma de C (amb 1.470 m2). K. Fujie va fer l'interiorisme del vestíbul.

Destaca per les diferents alçades, un joc de volums buits (sostinguts per pilars) i plens i un mur-cortina de vidre serigrafiat i acolorit que controla i aïlla tèrmicament, alhora que comunica interior i exterior per la seva translucidesa. De fort impacte visual, s'allunya de la idea de bloc tancat, tan practicada contemporàniament.

L'altre cos, una obra de FOA (Alejandro Zaera-Polo, Farshid Moussavi), dibuixa una estructura en T amb dos grans voladissos, remarcada pel seu recobriment fosc. La seva definició formal és ben diferent de l'anterior, establint-se un fort contrast.

En conjunt, són 26.200 m², d'una construcció moderna, capdavantera en solitud (de moment), del que havia de ser un barri reurbanitzat. Com explica Oriol Granados, entre 2005-2006, una nova organització dels barris de Barcelona havia fet que la Marina de Sants es dividís en Marina de Port i Marina del Prat Vermell. Aquest darrer concepte prové de la fàbrica Bertrand i Serra, una de les que utilitzava els prats d'indianes, on peces de roba vermelloses es posaven a eixugar (mitjans del segle XIX).