Porta Firal: Torre Auditori i torres Llevant i Ponent
(Barcelona | La Marina de Port - Barcelonès)

Barcelona - Torres Llevant i Ponent (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Torres Llevant i Ponent (Foto: Sergi Suárez, 2023)

AutorÒscar Tusquets Blanca
Situació Pg. de la Zona Franca, 117-121
Conjunt de quatre edificis d'oficines promoguts per la filial immobiliària d'Iberdrola, construïts entre 2003 i 2018. Tres de les torres comparteixen un mateix disseny estructural i una alçada d'uns 80 m, mentre que l'altra, la Torre Marina (vegeu fitxa específica), té una menor alçada (50 m) i un disseny diferenciat.

Les tres torres més altes, construïdes en diferents fases, consten de 21 pisos. La que es va construir, en primer lloc, l'any 2013, va rebre el nom de Torre Auditori. Són gratacels de planta quadrada sostinguts per una base més estreta que queda envoltada per espais d'ús públic. A l'interior, presenten un nucli central d'ascensors i instal·lacions diverses que arriba fins al sòl, embolcallat pels espais diàfans d'oficines a l'anell perimetral (a partir de la tercera planta), que es poden compartimentar o no. El coronament es clou també amb la mateixa reducció del perímetre que veiem al sòcol. Les torres Llevant i Ponent, enllestides l'any 2021, presenten una pell diferenciada respecte a la Torre Auditori, completament diàfana gràcies a la configuració de pilars en façana, amb un acabat molt més fosc.

L'autor del projecte, Òscar Tusquets, explica que hauria preferit agrupar l'edificabilitat exigida en tres torres de més altura, però els polítics es van oposar al fet que superessin els 80 m. En haver-me vist obligat a aixecar quatre torres amb aquesta limitació, aquestes queden inevitablement molt properes. Les torres majors s'aprimen a la base per fer més permeable i generosa la plaça on se suporten. Aquesta és la raó de la seva atrevida estructura volada*.

*tusquets.com