Can Mestres (Can Clos)
(Barcelona | La Marina de Port - Barcelonès)

Barcelona - Can Mestres (Foto: Albert Esteves, 2016)

Barcelona - Horts de Can Mestres

Barcelona - Horts de Can Mestres (Foto: Albert Esteves, 2016)

Situació Ferrocarrils Catalans, 12 / Foc, s/n / Camí de Can Clos, 1-9
Aquesta és l'única masia supervivent de la Marina de Sants, al barri nascut als anys 50 que porta el seu mateix nom (Can Clos), situat en una antiga pedrera. Era una finca agrícola envoltada d'horts.

De l'any 1920, la casa era als quatre vents i tenia una sola planta. El seu masover, Bienvenido Mestres, va afegir-ne dos més el 1942 i hi destaca el balcó amb una barana de forja. Com diu Pere Cowley, va ser cedida a l'Ajuntament amb la condició que fos una granja-escola.

La zona de la Marina de Sants fou d'aiguamolls fins als inicis del segle XVIII. Els Antúnez els varen dessecar i així, van començar a aparèixer conreus, masies i hostals i la indústria tèxtil. El 1819, s'inaugura el Canal de la Infanta, amb el qual el cultiu de secà passa a ser d'horts i fruiters. El 1846, l'Ajuntament de Barcelona decideix portar les fàbriques fora de la ciutat i s'estableixen aquí, municipi veí. Malgrat això, segons Enric H. March, es conserva l'aspecte rural fins als anys 60, amb gran quantitat de masies. No és fins a l'ampliació de la Zona Franca, que aquestes pràcticament desapareixen.