Escola Bàrkeno (Antic asil del port)
(Barcelona | La Marina del Prat Vermell - Barcelonès)

TipusEdifici escolar
EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorJoaquim Sellés Codina
Situació Pg. de la Zona Franca, 56-64 / Cisell, 15
Aquest gran edifici es troba compartimentat entre la part que dona a Passeig de la Zona Franca, la Casa dels Colors, i la que dona al carrer Cisell, l'escola Bàrkeno. La construcció actual és de l'arquitecte Sellés, que treballa des de l'any 31 fins al 76 per a l'Ajuntament de Barcelona, ostentant diversos càrrecs. Del 50 al 56, fou Cap del Servei de Sanitat i Beneficència, precisament.

Als anys 1916-17, però, ja hi havia un asil de beneficència per descongestionar l'existent al carrer Wellington (Asilo del Parque, de 1889). Cap al final dels anys 20, és la Colònia Industrial Mare de Déu de Port, amb tallers d'oficis per als interns. A partir de 1941, és asil de nou. Els anys 1951-52, se separen els pavellons infantils de la resta. Cap al 62, són els "Hogares de aprendizaje", uns per a nens; d'altres, per a nenes, fins al 1977. Apareixen aleshores i ja amb criteris propis de la democràcia, els "Colectivos infantiles" de l'Ajuntament de Barcelona.

Queda clar que la seva existència i manera de fer es mou al vaivé dels poders establerts a cada moment. El 2006 se'n destrueixen part de les instal·lacions.