Casa del Sergent de la Coronela
(Barcelona | Sarrià Vell - Barcelonès)

Barcelona - Major de Sarrià, 93

Barcelona - Major de Sarrià, 93 (Foto: Albert Esteves, 2011)

Barcelona - Major de Sarrià, 93 (Foto: Albert Esteves, 2017)

Situació Carrer Major de Sarrià, 93
La façana d'aquesta casa està decorada amb esgrafiats de tipus geomètric que, a la planta baixa, imiten carreus de pedra i, als pisos superiors, formen plafons de formes i mides diverses. Destaca especialment la figura d'un sergent de la Coronela de començament del segle XVIII, de tosca factura.

Sovint s'ha confós aquesta imatge amb la d'un alabarder, però, tal com ens ha fet veure Àngel Blanch Picanyol (Junta de Govern de La Coronela de Barcelona): "la imatge correspon a un sergent de La Coronela de Barcelona amb la partissana (alabarda). La imatge està dibuixada com reflectida en un mirall, tots els elements estan situats al cantó oposat. Es denota que és un membre de La Coronela per diverses raons, no duu l'espasa per sobre la casaca sinó per dins, ja que el bridacú no és visible; al tres pics hi ha una Rosa que era el distintiu de La Coronela. Els sergents de La Coronela no duien faixa però si la casaca cordada fins a l'últim o dos últims botons; durant la segona meitat del segle XVIII ja es duien perruques amb el rinxol recollit i no amb cabellera, en aquest cas no duu ni perruca, com era el cas dels sergents fins al 1714. Tampoc duu polaines, cosa que demostra que no pertanyia a un exèrcit regular, sinó a una milícia ciutadana".