Cases del CADCI
(Barcelona | Sarrià-Pedralbes - Barcelonès)

Barcelona - Cases del CADCI

Barcelona - Cases del CADCI (Foto: Albert Esteves, 2017)

AutorBonaventura Bassegoda Amigó
Situació Pg. Claudi Güell / Passatge del Roserar
Aquest és un grup de cases format per una casa bessona al carrer Eduardo Conde, cinc cases bessones i una unifamiliar al carrer Roserar i una unifamiliar i cinc cases bessones més al carrer Claudi Güell.

El CADCI era un sindicat de classe i catalanista des de 1903. Va créixer en socis exponencialment fins als anys vint. Pròxim a la Lliga en un inici, es radicalitza amb la dictadura de l'any 23, la 2a República i la guerra civil, desapareixent el 1939.

El primer terç del segle XX fou pròdig en el naixement de cooperatives d'habitatge, en les quals els obrers trobaven moltes facilitats per aconseguir una casa de propietat o lloguer, de tipus unifamiliar, en grups que conformaven petits barris sota el criteri de ciutat-jardí.
El 1920, el CADCI n'havia constituït una amb 125 socis, que va aprofitar la llei de cases barates de 1921 per emprendre la construcció d'aquest conjunt.

Després de visitar diverses zones, es van triar aquests terrenys, propietat del Comte de Güell, el qual els va facilitar l'adquisició demanant un preu baix. Bassegoda va projectar un tipus de casa amb planta i primer pis, de maçoneria, de caràcter netament noucentista, que costava 10.000 pessetes. Les primeres les va aixecar el constructor J. Duran i Ventosa i les restants, J. Gener (o Janer), per a vint-i-quatre famílies.

Actualment, aquest model de "caseta i hortet" està envoltat de grans edificis, que els hi han restat el dret a la llum solar, com diu Narcís Rucabado.

Se'n van fer més, però les van enderrocar per construir pisos. El que en queda són dues cases al carrer Manuel de Falla, vuit al carrer Ifni i set al carrer Riu de l'Or, del 1932.