Església de Sant Domènec
(Puigcerdà - Cerdanya)

Puigcerdà - Església de Sant Domènec, capitells portal

Puigcerdà - Església de Sant Domènec, capitells portal (Foto: Albert Esteves, 2019)

Puigcerdà - Església de Sant Domènec, porta lateral

Puigcerdà - Església de Sant Domènec, porta lateral (Foto: Albert Esteves, 2019)

Puigcerdà - Església de Sant Domènec (Foto: Eduard Royo -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Puigcerdà - Església de Sant Domènec - Massot c1909

Puigcerdà - Església de Sant Domènec - Massot c1909 (Foto: Josep Massot -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, c1909)

Situació Pg. 10 d'Abril
InterèsEspecial interès Interessant
La primitiva església del convent de Sant Domènec, fundat a les acaballes del segle XIII, va resultar molt afectada pel terratrèmol de 1428. Tot i que es va salvar gran part de l'estructura, va haver de ser reconstruïda en bona part donant lloc a un temple de menor alçada i escapçat a la part de l'absis. Fruit d'aquella reforma del segle XV és la portalada, feta amb marbre d'Isòvol, amb arquivoltes apuntades que descansen sobre columnes amb capitells esculpits. Posteriorment, encara ha hagut de patir diverses reformes, una d'elles a començament del segle XIX i la darrera després de les destrosses de 1936, les quals van tenir com a conseqüència la destrucció total de l'església de Santa Maria i la conversió en parroquial de la de Sant Domènec.

És un edifici d'una sola nau, amb coberta a dues aigües suportada per grans arcs ogivals, i quatre capelles a cada costat. Al costat de la porta principal hi ha una porta que dona accés al baptisteri, on es va instal·lar una arquivolta procedent de la desapareguda església de Santa Maria. A l'interior del temple es conserven unes interessants pintures murals gòtiques del segle XIV (que tractem separadament), una Sagrada Família (1957) de l'escultor Montané Mollfulleda i uns espectaculars vitralls moderns.