Tanca i portal de la finca Miralles
(Barcelona | Sarrià-Pedralbes - Barcelonès)

Barcelona - Tanca i portal de la finca Miralles (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Tanca i portal de la finca Miralles (Foto: Albert Esteves, 2017)

AutorAntoni Gaudí Cornet
Situació Pg. Manuel Girona, 55-61
De 1901-1902, aquesta tanca amb dues portes d'accés ha perdut bona part de la seva llargària original. Se situa allà on Eusebi Güell va fer traçar un passeig particular per arribar a la seva finca, que també compta amb una espectacular portalada de Gaudí, la del drac. Güell va vendre part dels terrenys a Hermenegild Miralles, impressor i fabricant de materials per a la construcció, per aixecar casa seva. La va projectar Domènec Sugrañes, col·laborador de Gaudí, a manera de barraca valenciana (n'hi havia dues, la gran i la petita per als masovers) atenent la procedència del seu client. El conjunt va anar quedant emparedat entre unes cotxeres de tramvia i un edifici de pisos, fins que s'enderrocà i donà lloc a un gran complex d'habitatges, de Coderch, de l'any 68.

Eren 36 metres de mur continu i ondulant de pedra (que, originàriament, era de trencadís blanc i estava recobert per teules i no arrebossat) i enreixat superior amb punxes en forma d'espina de peix, amb una porta per a carruatges i una altra, que conserva la reixa original, per a persones. Entremig, un pany llis de paret on havia d'anar el nom del propietari.

Dalt de la porta, una marquesina a dos vessants (falta un fanal, perdut), sostinguda per tirants i composta de peces de fibrociment amb forma de closca de tortuga, que es replica a la part interior. Al damunt de tot, una creu amb quatre braços de ferro, plenament gaudiniana. Es va restaurar novament l'any 2000.