El Torreó
(Puigcerdà - Cerdanya)

Puigcerdà - El Torreó, abans de la darrera restauració

Puigcerdà - El Torreó, abans de la darrera restauració (Foto: Albert Esteves, 2006)

AutorSalvador Viñals Sabaté (reforma)
Situació Passeig del Torreó
L'antiga casa Fabra, ara seu del Consell Comarcal de la Cerdanya, va haver de ser fortificada al segle XIX a causa de les guerres carlines. Es va encarregar de la fortificació el seu propietari, Joan Fabra i Floreta, que l'havia adquirit l'any 1866, quan es van posar a la venda les antigues propietats del convent de Sant Agustí. Fabra va fer tancar la finca amb murs, amb espitlleres, i una torre de planta circular en un dels angles del recinte. Quan, l'any 1879, la casa va ser adquirida per Joan Buxareu Farran -que la va batejar Quinta Eulàlia- la torre va ser habilitada com a mirador, reforma projectada per Salvador Vinyals el 1879. L'any 1946 la finca va ser adquirida per l'industrial Jacint Viladomiu fins que, el 1995, va passar a mans del Consell Comarcal que es va encarregar de la darrera rehabilitació.