Església de Sant Julià d'Age
(Puigcerdà - Cerdanya)

Puigcerdà - Església de Sant Julià d'Age (Foto: Albert Esteves, 2006)

Puigcerdà - Sant Julià d'Age

Puigcerdà - Sant Julià d'Age (Foto: Albert Esteves, 2006)

Puigcerdà - Església de Sant Julià d'Age (Foto: Ajuntament de Puigcerdà, 2022)

Puigcerdà - Església de Sant Julià d'Age (Foto: Josep M. Royo -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, c1918)

Situació Age
El poble d'Age té origen alt-medieval. Apareix esmentat en un document de l'any 942 en virtut del qual la comtessa Ava, vídua del comte Miró II de Cerdanya, fa donació de l'alou, amb la seva església de Sancti Iuliani, al monestir de Ripoll. Aquest domini, que va suposar l'establiment d'una pabordia, es va estendre al llarg dels segles fins a la desamortització de 1835.

L'església, d'origen romànic, va ser completament transformada a finals del segle XVIII, aprofitant part de l'estructura antiga. L'any 1791 es va suprimir l'absis, i es va situar el frontis on abans hi havia el presbiteri, invertint el sentit original de la nau. Es va obrir una porta d'arc rebaixat, motllurada, on hi ha inscrita la data. A les cares nord i sud s'hi havien afegit capelles laterals, una d'elles d'època gòtica, coberta amb volta de creueria. A la banda de ponent s'hi va adossar l'edifici de la rectoria.